În ultimii ani, una dintre cele mai mari probleme ale industriei de telecomunicații și în special de fibră optică, este lipsa de personal calificat.

Din experiența și informațiile acumulate de-a lungul timpului în acest domeniu, considerăm că numărul jonctorilor, tehnicienilor și al proiectanților de fibră optică români care lucrează în străinătate este mai mare decât al celor care au ales să-și continue activitatea în România.

Asociația de Fibră Optică din România iși propune ca prin acest program să pregatească cât mai mulți specialiști care să lucreze în domeniul fibrelor optice , atât în țară cât și în străinătate.

Mai mult de atât, considerăm că această profesie nu este suficient să fie predată de către un profesor, deoarece singurii care pot contribui la pregătirea elevilor cu adevărat sunt „formatorii” noștri, ai companiilor noastre, care au experiență reală, din practică. Elevii vor fi mai atrași de acest mod de învățare, practic, aplicat pe nevoile fiecăruia.

Pentru că dorim să începem această activitate cât mai curând, am identificat un partener, care lucrează la Guvern, pentru programul numit Școala Duală, program care constă în colaborarea cu liceele tehnologice și pregătirea meseriei de „tehnician rețele telecomunicații”.

Menționăm că în afara meseriei menționate mai sus, mai este o meserie de „electronist rețele telecomunicații”, care este pregătită în 3 licee din țară. Dacă vor exista solicitări, o putem integra în prima fază a acestui program.

În acest moment sunt 33 de licee în România cu clase potrivite meseriei de „tehnician rețele telecomunicații”, iar noi ne propunem să începem din septembrie 2020 cu 10 dintre aceste licee.

Pentru a atinge acest target, ne propunem să adunăm cel puțin 200 tehnicieni calificați pentru lucrările de fibră optică (instalare și joncționare) în iunie 2021, ținând cont de următorii pași:

  • Fiecare companie interesată va completa chestionarul cu nevoile și interesele fiecăreia, pentru a aduna specialiștii din iunie 2021 – Chestionar solicitări agenți economici pentru sistemul dual
  • Selecția a 10 traineri de fibră optică (în acest moment avem 5 persoane). Fiecare dintre ei va fi numit manager de proiect pentru câte un liceu tehnologic și toți vor urma un program de Formare a Formatorilor, pentru a asigura același set de informații, cunoștiințe și abilități în toate liceele din țară pentru această meserie, în perioada septembrie 2020 – iunie 2021.
  • Programul Formarea Formatorilor – O parte se adresează celor 10 traineri de fibră optică, iar o altă parte este pentru formarea profesorilor din cele 10 licee (de preferat minim 2 profesori din fiecare liceu).
  • Pregătirea celor 10 licee tehnologice și documentele necesare începerii programului din septembrie 2020.
  • Iunie 2020 – Lansarea oficială a programului Școala Duală de Fibră Optică în cadrul Romanian Fiber Optic Conference.
  • Pregătirea programului cu toate accesoriile aferente acestuia.
  • Acțiuni și pregătiri cu reprezentanții companiilor interesate să participe în acest proiect (workshop-uri dedicate acestora) și pregătirea viitorilor lor angajați potrivit chestionarului completat la primul punct.
  • Septembrie 2020 – Începerea programului în cele 10 licee
  • Iunie 2021 – Finalizarea primei etape și angajarea unui număr minim de 200 de tehncieni rețele de telecomunicații în industrie.
  • Septembrie 2021 – Extinderea programului în mai multe licee.

Dorim să mai menționăm faptul că acest program este în limba română momentan, dar pentru că am primit multe solicitări, ne-am gândit să integrăm câte o clasă de elevi și în engleză sau franceză, pentru companiile care doresc să angajeze personal pentru lucrări în străinătate.